Ledstrip vloerlamp

Aangezien ik nog een philips hue lamp had liggen en ik de huidige lamp niet mooi vond, had ik het briljante plan er dan maar zelf 1 te maken. Simpel idee, stop een lichtbron in een doorschijnende buis en je hebt een hippe lamp.

Dus, 2 typen buis besteld, lamp er in gepropt om te testen en klaar!!! Of toch niet…

Lang verhaal kort, met een Philips HUE lamp krijg je geen mooi diffuus licht in een acrylaat buis.

Dus over naar plan B. Dan maar een ledstrip gebruiken.

Opzich is het plan vrij simpel. We pakken een 80mm buis, +- 120cm hoog.
Daaronder plakken we een stuk regenpijp, verven het zwart. Voetje er onder en klaar! Aangezien ik toch bezig ben, maak ik meteen een kleinere met het 80cm rest materiaal.

Opbouwen van de lamp

Voet, en onderste helft buis.
Voor de het onderste gedeelte heb ik een standaard dakgoot afvoer koppelstuk gepakt
80mm martens buis

De grote lamp komt op +- 45cm. Precies de hoogte van de meeste salon tafels. Dan komt het daar net mooi boven. Voor de kleinere lamp houd ik ongeveer dezelfde verhouding aan. Dan kom je op zo’n 30 cm.

Voor de voet heb je wel enige massa nodig. Ik had nog wat 40mm dik MDF liggen. Daar heb ik 2 plaatjes van 30cmx30cm van gezaagd.

Je houdt de bovenkant het mooist als je alvast de voetjes in de plaat maakt, voor het spuiten.

Anti kras voetje / viltglijder.

Hoewel de lamp waarschijnlijk niet echt krast, is de ophoging vooral nodig zodat het snoer mooi onder de voet doorloopt en de lamp recht blijft staan. Zonder voetjes gaat die wiebelen over het snoer.

Closeup van 30x30cm voet

Om de lamp stevig te laten staan heb ik met een 80mm gatenzaag een gleuf geboord van +- 30 mm. Dus niet helemaal door en door!

Daarna pas de binnenkant doorgeboord met +- 55mm gat. daar past vervolgens de adapter door.

Ledstrip monteren

Het makkelijkst is het om de ledstrip rond de elektrabuis te wikkelen. Boor eerst op +- 5cm van boven en onder een gat door de elektra buis. Deze doorvoer moet vrij blijven van ledstrip. (En ja, ik heb door een strip heen geboord bij versie 1)

Houdt er rekening mee dat er nog een gat door moet!
Bij een buis van 80cm wordt het zoiets.

Qua lengte kan je nog best wat ledstrip kwijt in een lamp. Zo heb ik bij de buis van 80cm bijna 5meter ledstrip gebruikt om om de buis te wikkelen.

Bij de lamp van +- 120cm moet je de wikkelingen wat verder uit elkaar leggen om een egale lichtverdeling te krijgen. Door de strip boren helpt overigens ook niet met de lengte.

Ledstrip ophangen

Om de ledstrip netjes in de buis te hangen kan je het beste een stuk elektrabuis gebruiken.

Elektra buis afmeten

Het is het makkelijkst om vervolgens die buis als mal te gebruiken om de boorgaten op de buis te tekenen. Beetje krassen in het beschermplastic en je weet waar te boren.

Om de elektrabuis in het midden te hangen heb ik 2 stangetjes van 4mm, 8cm lang gemaakt. Als je een beetje recht geboord hebt kan je zo de elektrabuis met led in het midden hangen.

Ledstrip in de buis hangen

Testen en in elkaar zetten

Uiteraard is het leukste om af en toe even de strip aan te sluiten en te testen. De strips die ik heb komen met een afstandsbediening en een IR oogje. Om het makkelijk te houden gebruik ik deze op dit moment niet.

Als de strips onthouden hun status als de spanning er af gaat. Dus eenmalig aanzetten met de afstandbediening en eventueel de gewenste dim stand instellen. Het automatisch aan en uitzetten doe ik via een Z-wave NEO Coolcam switch via de home automation. Uiteraard kan je een gaatje boren en het IR lampje er uit hangen maar dat heb ik dus niet gedaan.

Hoewel ik er van overtuigd ben ik dat ik de gleuf recht geboord heb met de gatenzaag staat de lamp toch wat scheef als ik deze los in de voet zet.

Om deze uit te lijnen heb ik wat lijm in de gleuf gemikt.

Lamp uitlijnen met een houtje

Vervolgens heb ik met een houtje de lamp recht gezet zodat de lijm kan drogen.

Resultaat

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Ledstrip vloerlamp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *