Tafel met ledverlichting

Omdat alles beter is met led

Geïnspireerd door hippe tafels van TV shows van praatprogramma’s zag ik regelmatig leuke tafels met geïntegreerde led-strips. Dat moet ik dus ook!

Na wat prutsen met wat oud steigerhout uit de collectie, om er vervolgens achter te komen dat dat niet vlak te krijgen was, toch maar wat MDF gehaald. Het blijkt namelijk best veel werk te zijn om een vierkante gleuf uit te frezen/bikken uit een grote plaat.

We beginnen met (2x) een plaat MDF (800mm x 800mm)
zaag/knutsel instructie

De eerste plaat blijft gewoon zo, de 2e zagen we een vierkant uit. Ik wil een strook van 5cm breed verlicht hebben in het vierkant. Het makkelijkst is het dan om eerst de buitenrand uit te zagen en uit het gezaagde gedeelte weer de binnenmaat te halen. Om het plexiglas later iets verzinkt in de tafel te krijgen maak ik een uitsnede van 3cm breed. daar komt de ledstrip in. De randen worden dan wat uitgediept zodat de plaat daar in kan vallen. Die verdieping moet dus niet eers uitgezaagd worden!.

MDF Plaat 2, 800mm x 800mm, met een gat van 480mm x 480mm.

Uit het rest materiaal haal je weer een vierkant van 410mm x 410mm. Dan houd je dus in de rondom gleuf van 30mm over. Hier komt de ledstrip in.

Eerste vorm van de lichtbak is zichtbaar.
Dit moet het dan worden

Als tijdens enthousiast zagen het ergens niet helemaal recht is kan je het plexiglas frame gebruiken als mal. Of je haalt netjes overal 1cm van de rand af, +- 3mm diep. Dat ligt natuurlijk aan de dikte van het te verzinken plexiglas stuk. AL het al blijft het wat passen en meten om het netjes te laten verzinken.

Met ledstrip

Als je het eenmaal hebt uitgebeiteld kan de ledstrip geplaatst worden. Om zoveel mogelijk strip te benutten en zo min mogelijk leds direct zichtbaar te hebben, heb ik de strip tegen de zijkant geplaatst en niet tegen de onderkant. Dit zorgt er voor dat je van boven niet direct in een led kijkt en het licht wat diffuser verspreid wordt.
In het midden van één zeide heb ik een gat geboord als doorvoer voor de aansluiting.
Van daaruit begint de ledstrip buitenlangs om rondom te gaan. eenmaal bij het beginpunt, draait de strip naar binnen om via de binnenzijde weer terug te draaien naar het startpunt.

Voor de beste reflectie heb ik het stuk onder de plexiglas plaat ook in het wit geverfd.

En natuurlijk meteen even testen.

Vervolgens timmeren we er wat poten onder van wat resthout. En om het af te maken nog een stekkerdoos met USB poorten toegevoegd.

Een stekkerblok met USB poort is altijd handig!

En kijk nou wat een sfeer!

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *