Tuin verlichting

Na het bouwen van het terras (dat is weer een ander verhaal) heb ik in dezelfde stijl nog wat tuinverlichting gemaakt.

In basis is het vrij simpel, maar het ziet er super strak uit, als je het mij vraagt dan.

We beginnen met een stuk geschaafd douglas hout (95x95mm) van 55cm lang. Aan de voorkant is een schuin gat geboord een beetje naar beneden gericht, als de paal rechtop zou staan.

Vanaf de onderkant heb ik met een lange speedboor een gat geboord wat uitkomt in het eerder geboorde schuine gat.

Let op! Ik heb exact het midden gepakt voor de doorvoer. Als je later met te lange schroeven de paal vast zet in de paalvoet kan het zijn dat je door je snoer heen schroeft! Ik zou een volgende keer niet het midden aanhouden!

Voor de schuine kant heb ik 2x de breedte van de balk aangehouden. Dus zon 19cm. Op de hoogte van het boorgat in de paal heb ik ook een gat door de kop geboord. Zo kan je mooi de kabel geleiden.

Om de ledspot te laten verzinken heb ik met een 40mm speedboor een gat gemaakt in de kopse kant van de schuine kop. Daar komt het boorgat ook in uit om de kabel door te voeren.

Je kan de kabel vervolgens met een stuk elektra draad of met een trekveer door de balk trekken. Als de kabel op zn plek zit kan je deze vervolgens vast lijmen.

Om de lamp mooi in een paalhouder passend te krijgen heb ik de voet wat bijgeschaafd. De paalhouder zelf is gewoon een standaard 90×90 paalhouder. Hiervan is het stuk rondom de voet zwart gespoten voor een luxe uitstraling.

De paalkap is wat aan de kleine kant. Daarom heb ik deze licht bijgebogen en bij gebrek aan bovenfrees de bovenkant wat bijgeschaafd.

Daarna heb ik met een rubberhamer z’n petje er vakkundig opgetimmerd.

Attema kleine inbouwdoos

Het was even zoeken, maar er is dus een compacte Attema kabeldoos van 85x85mm. Deze past precies onder de paal in de paalhouder. Het zorgt er wel voor dat je maar 2 van de 4 schroefgaten kan gebruiken, maar dat niet eens echt uit. Zoveel heeft de lamp niet te verduren als het goed is.

wago lasklem

Hierin komt de grondkabel binnen en wordt deze met wago lasklemmen vastgezet aan de leddriver. Van daar gaat de kabel de paal in naar de ledlamp.