Logitech Harmony & (Emulated) Hue

logitech harmony
Logitech harmony

Heel leuk allemaal dat je alles via je telefoon en via apps kan bedienen, maar uiteindelijk gaat er niets boven een fysieke knop waar je op kan timmeren.

Nu ligt er voor de gordijnen al een tijdje een aqara knop op de bank, maar voor de verlichting is het mooier als dat met de gewone afstandsbediening zou kunnen.

Om makkelijk te schakelen tussen de tv en chromecast etc.. gebruik ik al de logitech harmony companion. Hiermee kan je gemakkelijk scenes switchen zonder dat het de hoofdprijs kost. Met de harmony app kan je standaard al de hue bridge vinden en de philips hue lampen schakelen. 

Maar wat als je nou geen hue lampen hebt, of in mijn geval de jung ledstrip wil schakelen. Dat wordt niet herkend door de harmony.

Daarvoor is gelukkig het emulated_hue component.

emulated_hue:
  listen_port: 8300

Is alles wat je nodig hebt. De emulated hue simuleert de componenten waardoor je deze kan kiezen in de harmony.

Voor het koppelen kan je de normale stappen van de hue bridge in de harmony app gebruiken.

Eerst gaan we de hue hub toevoegen. Voor de zekerheid heb ik eerst de bestaande hue brigde even uitgeschakeld, Dan weet je zeker dat je de emulated hue bridge ontdekt op je netwerk.

Apparaat toevoegen > home control > philips hue

Het wordt wat verwarrend als je op de knop moet drukken. Maar een minuutje wachten en niets doen volstaat. De bridge wordt automatisch gekoppeld.

Daarna kan je een overzicht krijgen van de gekoppelde apparaten in je hue bridge.

Harmony-setup > Apparaten en activiteiten toevoegen/wijzigen > Harmony Companion / Home Control

Daarna kiezen we voor knoppen voor home control. Daar kunnen we per knop een mapping maken naar een device in home assistant.

Knop 1 binden we aan de hue group woonkamer.   Knop 2 wordt gekoppeld aan een z-wave switch die voor een normale lamp zit.

ALs je bovenin het > pijltje gebruikt wordt het opgeslagen en gesynct naar de harmony hub.  Vanaf nu kunnen we de lamp aanschakelen door op de knop te drukken. De knop ingedrukt houden zorgt er voor dat de lamp weer uit gaat.