TV Meubel met soundbar

Ergens in de archieven kwam ik nog wat foto’s tegen van mijn TV meubel. Dus laat ik er nog even een verhaaltje bij maken.

Doel van het TV meubel was:

  • Geen snoeren zichtbaar
  • Soundbar moet er onzichtbaar inpassen
  • Genoeg stopcontacten voor randapparatuur
  • Liefst zwevend
  • Niet erg lelijk
Stopcontacten op +- 45cm

Nu moet je er een beetje geluk mee hebben, maar in onze woonkamer zitten de stopcontacten precies op de goede hoogte om achter je tv meubel weg te stoppen. (+- 45cm)
De truuk is dus om een meubel te maken wat minstens 49cm hoog is, zodat de stopcontacten en de kabel net achter het kastje wegvallen.

basis tv meubel
de basis van de kast

Om een stevigheid te creëren heb ik een paar stevige balken als frame gebruikt. Dit wordt dan afgetimmerd met in dit geval triplex. De volgende keer zou ik waarschijnlijk gewoon voor MDF gaan. Bewerkt net wat makkelijker en een stuk strakker te lakken.

plexglas als poot

Omdat het toch een best lomp meubel aan het worden is heb ik er maar vanaf gezien om het meubel zwevend te maken. Door 2 poten van plexiglas te gebruiken lijkt het toch redelijk te zweven maar houdt je de stevigheid van een vast onderstel. Door 2 gleuven in de bodem te zagen kan je mooi 2 plexiglas platen aan het frame monteren.

goed gewicht plaatsen bij het lijmen

Vervolgens kan je langzaam beginnen met de opbouw. De voorkant bestaat uit 1 plaat, met daarop de een plaat en de 2 zijkanten. De achterkant blijft gewoon open voor kabel doorvoer.

bovenkant erop

Daarboven komt weer een plaat, met een balk die de bovenkant moet dragen. Houdt er hierbij rekening mee dat de balk ver genoeg naar achter ligt zodat de soundbar er nog volledig voor past inclusief de klep.
Tip: Als je aan de binnenkant nog een gat wil maken met een kabeldoorvoer is dit het moment.

frontje met speakergaten

Om het geheel af te dekken maak je een lat met gaten. Ik heb gewoon een gatenzaag gepakt en geprobeerd op 1 lijn een serie gaten te maken. Je kan natuurlijk ook een rechthoek uitzagen. Houdt in het midden in elk geval een stuk heel om doorzakken te voorkomen.
Extra gratis tip: Haal de sticker weg van het hout. Dit zie je later door het speakergaas heen.

frontje met speakergaas

Als het frontje naar wens is kan je hier een stuk speakergaas omheen vouwen en aan de achterkant vastnieten.

Magneet houdt het frontje vast en zorgt dat deze niet te ver naar binnen valt.

Stopcontacten vallen weg in bovenste ruimte.

Door ruimte te creëren in je meubel, kunnen zelfs de uitstekende stopcontacten wegvallen in het meubel waardoor het meubel strak tegen de muur kan staan. In beide hoeken heb ik een gat gemaakt voor een doorvoer van kabels.

Door aan de zijkanten ruimte te houden kan je daar aan beide zeiden een stekkerdoos kwijt. Officieel mag je ze natuurlijk niet doorlussen, maar gezien het beperkte aantal apparaten en vermogen negeer ik dat even voor de vorm.

Aan de voorkant houdt je ruimte voor de soundbar

Door aan de zijkant wat ruimte over te houden houdt je ruimte om om de kabels te geleiden.

soundbar past mooi achter het gaas. Stekkers lopen door naar achter.
Klaar!

Om het af te maken heb ik er nog een philips hue ledstrip in geplakt die het helemaal af maakt.
Toen deze TV nog niet aan de muur hing heeft de vorige een tijdje op het meubel gestaan. Ik vond de voorkant toch een beetje inzakken. Om dat te voorkomen heb een stuk plexiglas in het midden geklemd. Werkt perfect en stoort absoluut niet.